Het grootste en dichtstbevolkte prefectuur op Kreta is Heráklion (Iráklion). Heraklion is gelegen tussen twee imposante bergketens - Ídi (Mt Psiloritis) in het westen en Dikti (Lasithiótika-bergen) in het oosten. Heráklion heeft uitzonderlijke archeologische schatten, belangrijke kustplaatsen, een reeks pittoreske dorpjes, uitgestrekte valleien met olijfbomen en wijngaarden. Daarnaast heeft Heraklion van alle vier de prefecturen de best georganiseerde toeristische infrastructuur. Een unieke combinatie van stadslandschap en natuurlijke rijkdom maakt de regio Heráklion een aantrekkelijke bestemming voor het hele jaar.

De hoofdstad van Kreta, de stad Heraklion, heeft een unieke mix van beschavingen waar Byzantijnse overblijfselen naast Venetiaanse constructies en Ottomaanse gebouwen staan. De stad staat ook bekend om het middeleeuwse fort van Koulés met uitzicht op de Venetiaanse haven en de Venetiaanse muren die nog steeds een deel van de stad omringen. In het meest zuidelijke bastion van het fort, Martinengo Bastion, ligt het graf van Nikos Kazantzakis, de beroemde Kretenzische auteur, waarop staat geschreven: "Ik geloof in niets, ik hoop op niets, ik ben vrij".  De Morosini-fontein, versierd met vier leeuwen, is een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad. Deze fontein is gebouwd door de Venetiaanse gouverneur Francesco Morosini in de 17e eeuw om de vestingstad van water te voorzien. De gereconstrueerde Lóggia tegenover de fontein huisvestte het Venetiaanse hoofdkwartier. Tegenwoordig is hier het stadhuis gevestigd. In Heraklion vind je zoals op heel Kreta een overvloed aan oude kerken, zoals Ágios Títos, San Marco Basilica en Agía Ekateríni. Wandel door de voetgangersstraten van de oude stad met zijn cafés en restaurants en loop rond de pleinen (Lion, Eleftheríou Venizélou en Kornárou-pleinen) om de bruisende sfeer van de stad op te snuiven!

Heraklion heeft ook veel natuurlijke rijkdom in de vorm van een aantal prachtige kloven (Karterós, Almyrós, Roúvas, Vorisianó, enz.). Daarnaast vind je er een aantal grotten (waarvan de meeste toegankelijk zijn voor het publiek) zoals de grot van Agía Paraskeví, waarvan wordt gezegd dat deze deel uitmaakt van het Minoïsche Labyrint of de grot van Faneroméni.

Ook telt Heraklion een groot aantal archeologische vindplaatsen. De bekendste is wellicht Knossos (foto linksonder en midden), waar de Minoïsche beschaving floreerde. Gelegen tussen olijfbomen, wijngaarden en cipressen op de heuvel van Kefálas, was het paleis van Knossos niet alleen de residentie van de koninklijke familie, maar ook het administratieve en religieuze centrum van de hele regio. De troonzaal bevindt zich in de westelijke vleugel. De oostelijke vleugel omvat de koninklijke kamers, de kamer met dubbele bijlen, de Queen's Suite met het gevierde dolfijnfresco, de werkplaatsruimtes - waar de werkplaats van de steenhouwer een uitstekende positie inneemt - en de opslagruimtes.

In de nabijheid van Knossos, in de omgeving van Archánes, kan je het paleiscomplex bezoeken in de wijk waar de Turken woonden, de begraafplaats in Fourní, de grootste prehistorische begraafplaats in de Egeïsche Zee, het Minoïsche landhuis met de beroemde wijnpers in Vathýpetros en het heiligdom van Anemospiliá.

Daarnaast kan je een bezoek brengen aan de ruïnes van Lýttos (of Lýctos), een van de machtigste steden van het oude Kreta, in Kastélli Pediádos. Ook interessant is de archeologische vindplaats Phaestos (Festós), na Knossos het belangrijkste administratieve, economische en religieuze centrum in het Minoïsche Kreta. Het Minoïsche paleis werd gebouwd rond 1900 voor Christus en strekt zich uit over een oppervlakte van 18.000 m2 (wederom de grootste na Knossos).

Ook een bezoek aan het oude Górtys (Je vindt hier niet alleen de archeologische vindplaats, maar ook fraaie oude kerken, zie foto rechtsonder) of de overblijfselen van het paleis van Mália, dat lijkt op de paleizen van Knossos en Phaestos, is een bezoek waard. Een van de belangrijkste vondsten in Malia is de bekende gouden hanger van twee bijen (die te zien is in het Heráklion Archaeological Museum).

Natuurlijk vind je in Heraklion niet alleen mooie natuur of archeologische parels maar zoals op heel Kreta ook mooie stranden. De mooiste zijn wellicht Amnissós (een prachtig lang zandstrand, 7 km ten oosten van Heráklion),  Agía Pelagía, Kalí Liménes (een lang zandstrand), het strand van Mália (een druk resort met dun, wit zand, 36 km ten oosten van Heráklion), het strand van Kokkíni Chani (een prachtig strand met dun, wit zand, 13 km ten oosten van Heráklion)  het strand van Chersonissos (een prachtig zandstrand langs een klein schiereiland 27 km ten oosten van Heráklion, dit is wel een van de drukste van Kreta), het strand van Mátala (een prachtig strand met kristalhelder water 70 km ten zuidwesten van Heráklion, beroemd om de grotten uitgehouwen in de rotsen, "ontdekt" door de hippies in de jaren 70) en het strand van Ammoudára (een georganiseerd zandstrand met kristalhelder water, 6 km ten westen van Heráklion).

Maak jouw eigen website met JouwWeb