Het fort van Souda
In het westen van Kreta op korte afstand van Chania, in de Souda baai ligt het Fort van Souda. Het fort van Souda is gebouwd door de Venetianen onder leiding van Latino Orsini (1517-1584). Latino Orsini was op dat moment de gouverneur van Kreta. De Venetianen zijn in 1573 gestart met de bouw van het fort, wat als doel had de bevolking te bescherming tegen piraten. Doordat het fort over vrijwel het geheel eiland staat was het vrijwel onneembaar voor vijanden. Het fort was zelfs zo lastig in te nemen dat het pas in 1715 in Ottomaanse handen viel. Chania viel, om nog maar eens aan te geven hoe lang het geduurd heeft om het fort te veroveren, al in 1646 in Ottomaanse handen. Heraklion volgde in 1669 en pas na vele aanvallen en een uiteindelijk beleg van 72 dagen viel het fort in Ottomaanse handen.
In het fort staat een kleine kerk uit 1585 dat tijdens de Ottomaanse bezetting is omgebouwd tot een moskee, gewijd aan Ahmet Gazi Han (1673-1736). Daarnaast zijn er de resten te vinden van een begraafplaats, een ziekenhuis, een gevangenis, een watertank, een windmolen en munitiedepots. Op het hoogtepunt van het fort waren er meer dan 40 kanonnen en bijna tienduizend kanonskogels op het eiland.
Tot aan de hereniging van Kreta met de rest van Griekenland (in 1913 onder leiding van Kretenzer en drievoudig premier van Griekenland, Eleftherios Venizelos) bleef het eiland in Ottomaanse/Turkse handen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het eiland gebruikt door de Griekse marine die tot 2007 aanwezig zijn geweest op het eiland en in de baai van Souda. Inmiddels is het eiland en daarmee het fort beperkt te bezoeken vanuit de haven van Souda.
Maak jouw eigen website met JouwWeb